Martin Ødegaard har prestert, i motsetning til mange journalister
Av
Yaw Ihle Amankwah, fotballspiller i Stabæk og idrettspsykologistudent ved Norges Idrettshøgskole
& Henrik Herrebrøden, Idrettspsykolog
“Hvor ble du av, ‘Martin Askeladd’?”, spurte Erlend Nesje i Aftenposten etter overgangen til Arsenal.
Svaret er at Ødegaard ble en stjerne på Real Sociedad, et topp seks-lag i kanskje verdens beste liga de siste årene. Før det har han gått gradene og levert bunnsolide prestasjoner i Nederland. Ødegaard har med andre ord klart det de fleste unge fotballspillere mislykkes med: Han har unngått stagnasjon etter tidlig suksess.
Dermed er det fristende å spørre tilbake: Hvor har du vært, Erlend Nesje?
Heldigvis anerkjenner Nesje at mye handler om forventninger, og at mediene har bidratt til å gjøre disse urealistiske. Det er nemlig urealistisk å kreve at Ødegaard skal briljere på Real Madrid – alene.
Foto: Tore Pedersen
«Folk er noe dritt»
Fotball er et lagspill, og det er Real Madrid som ikke har fungert denne sesongen. Sammenlignet med fjoråret, da de vant, har laget underprestert og ligger flere poeng bak byrival Atletico Madrid på førsteplass. Real Madrid har slitt offensivt. Det er for så vidt her vi skulle likt å se at Martin Ødegaard briljere, som en «frelser». Problemet er at dette i stor grad er utenfor nordmannens kontroll.
For det første: han må få spilletid. Dessverre har det blitt få sjanser. Manageren, Zinedine Zidane, er den som tar ut laget. Og de siste årene har det stort sett betydd følgende oppstilling på midtbanen: Luka Modric, Toni Kroos og Casemiro. Disse har hatt tilnærmet monopol på førsterett til plassene, og jaget ut den ene profilerte midtbanekonkurrenten etter den andre i senere år. Ikke bare er de tre blant verdens beste midtbanespillere de siste årene – de har også spilt for Real Madrid i en årrekke. Derfor er det urettferdig å si at Martin Ødegaard har levert dårlig når han ikke blir valgt foran de som utgjør verdens kanskje beste midtbane, som attpåtil kjenner hverandre ut og inn.
For det bringer oss til det andre avgjørende elementet, for at en som Ødegaard skal lykkes: relasjoner i laget. Dette er avgjørende i fotball generelt, men spesielt offensivt. Innen fotball er det viden kjent at det offensive er mindre kontrollerbart – både for trener og spillere – enn det defensive. Offensiv samhandling er kompleks, men samtidig helt avgjørende for at ballen skal i mål. Derfor er det svært imponerende at Braut Haaland har klart det han har klart – han har på kort tid skapt gode relasjoner med de offensive spillerne i Dortmund, og levert mål som konsekvens av dette.
SAMMENLIGNES GJERNES MED HAALAND. Foto: Вячеслав Евдокимов